Gantrups tur til Mønsted Kalkminer

Skrevet af Allan B. Christensen - 2014-06-21 13:26:00

Lørdag den 14 juni 2014 drog 16 af Gantrups borgere til Mønsted Kalkgruber. Vejret var skønt og humøret højt.

Det er over 1000 år siden, at man begyndte at bryde kalk i Mønsted, dengang var det i åbne brud, men de blev til pløre og ælte om vinteren, og hen på foråret måtte læssevis af frostsprængt kalk kasseres, fordi kun store stykke kalk kunne stables og brændes. Det varede derfor ikke længe, før man begyndte at gøre brug af gruber - et nordisk ord for minegange.
 
Driften ophørte i 1956 men i kalkværket arbejde 2 mand med at fremstille hydratkalk helt op til 1980.
 
Vi stod på det lille tog og blev kørt ind i minen, hvor vi blev sat af og gik på opdagelse i de halvmørke gange. Temperaturen i minen er konstant 8 grader, så en varm trøje var nødvendigt. Vi var alle bevæbnede med pandelamper/lommelygter og gode travesko. Nogle så en enkelt flagermus - men det var lidt af et særsyn på denne årstid. Et fantastisk "landskab" af kalk som var udhakket som hvælvinger i kirken og små "søer" med vand mødte os rundt i gangene.
 
Arlas ostelager var vi også forbi - vi gik efter lugten :)

Efter en times travetur rundt i minerne, var det tid til den medbragte frokost, som vi nød i det grønne. Kage blev det også til - Niels sørgede for at slikke fadene for sidste krumme :) Snakken gik lystigt om, hvor næste tur for Gantrups borgere kunne gå hen. Flere forslag blev bragt på banen - så vi glæder os til næste gang :)

Så gik turen mod Vrads Sande og en travetur ind på Jørgens jagtområde, hvor Jørgen fortalte om sandklitterne i Grane, Hærvejen og den fantastiske natur. En tur til den smukkeste sø inde i skoven blev det også til.
 
Efter alle strabadserne gik turen til Vrads købmandsbutik, hvor vi selv bestemte prisen for en kop kaffe serveret i gamle blomstrede kaffekopper - pengene kunne lægges i den gamle madam blå kaffekande. Vi nød indtaget af is, øl og kaffe på bænkene foran butikken, virkelig et besøg værd. Nogle af os fik købt friske danske jordbær og kartofler med hjem til indtag senere på dagen :)
 
Her efter gik turen hjem til Gantrup. Tak for en dejlig dag.
 
Se alle billederne fra turen her.
 
Evy


Share:

Indlæser Samtale

Seneste Nyheder

Årets petanque-mester

Jan Rask vandt i forbindelse med sommerfesten 2023 titlen som årets…

Rent vand fra undergrunden

Den nye vandboring lever op til forventningerne

Indbydelse til Arbejdsdag i Forsamlingshuset den 29.4.2023 kl.8:30

Nu er det tid for den årlige arbejdsdag i Forsamlingshuset 😊

Hvad vil vi med Gantrup?

Horsens kommune efterlyser vores synspunkter om, hvordan Gantrup skal…

Lynkursus i redigering af hjemmesiden

Lørdag den 18. marts kl. 14 i forsamlingshuset