Jægere i Gantrup 1911 og 2011

Skrevet af Allan B. Christensen - 2011-03-31 20:58:00

100 år er der mellem disse to billeder af jægere, hunde og geværer. De er taget foran Gantrup forsamlingshus i henholdsvis 1911 og 2011.

Det gamle billede viser, at passionen for jagt på disse egne har dybe rødder. Læs Jørgen 2mats tolkning af rødderne og se billeder fra dengang og nu.

Billedet fra 1911, er en samling af jægere fra Gantrup, Voerladegård og Yding.
 
De har efter al sandsynlighed haft en fællesjagt, som har foregået på markerne, heden og i skove og krat indenfor Yding, Voerladegård, Voervadsbro og Gantrup.
 
På billedet kan man se, at det har foregået i festligt lag, der er to mand med blæseinstrumenter, den ene er en trompet, den anden en trækbasun.
 
Der er to kvinder på billedet, er sikkert kogekoner fra Forsamlingshuset, hvor jagtgildet har været.
Drengene har fungeret som klappere, eller har båret vildtet, det har nu været en nem opgave, da der vist kun er skudt en hare.
 
Hunden ligner en Schillerstøver, som på den tid var ret almindelig til harejagt. Den er kendt for at kunne holde fod, kunne drive længe med en hare, således at haren blev vendt og kom tilbage til udgangspunktet, hvor så jægerne kunne få skud til haren, er meget brugt i Sverige den dag i dag.
 
På den tid, havde jagterne som i dag, også et socialt sigte, der har været fortalt historier,spist nærende mad, røget tobak og drukket øl og brændevin.
 
I anledningen af hundredåret for billedet, har vi valgt at lade jægerne fra Gantrup fotograferer, på nøjagtig samme sted som billedet fra 1911 er taget, samt arrangeret en trofæudstilling den 9-04-11, i Forsamlingshuset
 
Jagttraditionerne værner vi om, jagten foregår på nogle jagter som den gjorde for 100 år siden, andre steder er den tilpasset omgivelserne og mulighederne, hundene er noget langsommere, end datiden hunde og det er jægerne såmænd også, gennemsnitsvægten er, som det fremgår af billedet blevet noget højere.
Historierne kredser nok om samme emner, som det gjorde dengang, når kun mænd er samlet om en fælles interesse, snapsene kommer nok ikke i så store byger, salat og andet ukrudt har sneget sig ind på frokostbordet og forsøger ihærdigt, at fortrænge gule ærter med flæsk og grisehaler, krydret med stærk sennep og gammel ost.
 
Vi håber selvfølgelig at vore efterkommere på samme måde, vil lade sig fotograferer  i 2111, vi skal nok huske at skrive vore navne på bagsiden, så vore efterfølgere kan sætte navn og bopæl på.


 
mvh Jørgen 2 mat

Flere billeder og originalfotos til download her.


Share:

Indlæser Samtale

Seneste Nyheder

Årets petanque-mester

Jan Rask vandt i forbindelse med sommerfesten 2023 titlen som årets…

Rent vand fra undergrunden

Den nye vandboring lever op til forventningerne

Indbydelse til Arbejdsdag i Forsamlingshuset den 29.4.2023 kl.8:30

Nu er det tid for den årlige arbejdsdag i Forsamlingshuset 😊

Hvad vil vi med Gantrup?

Horsens kommune efterlyser vores synspunkter om, hvordan Gantrup skal…

Lynkursus i redigering af hjemmesiden

Lørdag den 18. marts kl. 14 i forsamlingshuset